Derz Kesimi
Derz Kesimi ;Mimari alanda ev, iş yeri yani genel olarak konut yapılması sırasında birçok yöntem teknik kullanılmaktadır. Mimari alanda kullanılan terim ve yöntemlerden birisi de derz kesim olmaktadır. Son derece önemli bir teknik olan derz kesim, birçok alanda sıkça kullanılmaktadır. Derz kelimesi inşaat alanlarında ve yapıların yapıldığı zamanlarda sıkça duyulan bir terimdir. Genel olarak derz; yapı malzemelerinin aralarında oluşturulan boşluğu ifade etmektedir. Bir yapı alanında yapılan bir bölümde; yapı malzemelerinin genleşerek farklı bir yapı bürünebilmesi halinde yapı bozukluğunu önlemeye yönelik uygulanmaktadır. Bu bağlamda; fayans ve kalebodur gibi döşeme işlerinde kalebodur ve fayans arasında bırakılan boşluğa Derz adı verilmektedir. Özelikle mutfak, banyo, tuvalet gibi fayans ve kalebodur döşenen alanlarda derz görmek mümkün olmakla birlikte; beton üzerinde de derz kesme çok fazla uygulanmaktadır.
Derz Kesim Nasıl Yapılır?
Derz kesim, beton tabakalarının doğal bir şekilde birleşmesi için uygulanan bir yöntemdir. Ucunda bulunan elmaslı testere ile birlikte kullanılan derz makinesi, beton kesimi ve asfalt kesimi için de ayrıca kullanılabilmektedir. Derz kesim, farklı yapı malzemelerinin tekerli olduğundan dolayı son derece hızlı olan aynı zamanda; benzinle, elektrik ile ya da mazot ile çalışan bir makine sayesinde kesilmesi ile yapılmaktadır. kesme sırasında ihtiyaç duyulduğunda derz dolgu malzemeleri kullanılarak beton yada diğer malzemeler arasındaki boşluklar kapanmaktadır. Böylece yapı malzemelerinin genleşmesi, sonradan form ve görüntü bozukluğu olması engellenmektedir. Bir bütün halinde olan derz, bu şekilde makine ile uygulanacağı alana uygun bir şekilde kesilmektedir.
Derz Dolgu Malzemeleri
Derz Dolgu Malzemeleri Derz dolguları zemin betonlarında yapısal derzlerde, çatlak kontrol derzlerinde ve genleşme derzlerinde boşlukların doldurulması, yapı bileşenlerinin esnek çalışmasını sağlamasını ve yüzey bitişlerinin düzgün ve temiz bitirilmesini sağlayan muhtelif vasıflarda kimyasal maddelerdir.
Kullanılacak derz dolgu ürünlerinin ortak özelliği yatay ve düşey derzlerde kullanılabilmeleri, yeterince esnek ve elastik olmaları, ısı değişimlerinden etkilenmeyecek kompozisyonda olmaları, betona aderans (yapışma) özelliğinin azami düzeyde olması, soğuk uygulamalı olması, su yalıtımı fonksiyonu da sağlamaları ve yüzeyde sürtünme, darbe, ağırlık v.b. fiziksel etkilere mukavim olmalarıdır.