Asfalt kesme işlemi yol üzerinde belirli bir alanın uygun yöntem ve teknikler kullanılarak, gerekli ölçülerde ve asfaltın diğer bölümlerine zarar verilmeden yapılan bir kesme işlemidir. Asfalt kesme işlemi; büyük oranda yol yapımlarında olmak üzere kanalizasyon açma, mahalle ve ilçe su tesisatı ile elektrik tesisatı döşeme işlerinde tercih edilen bir işlem olmaktadır.
Asfalt kesme işlemi; doğru teknik ve yöntemler ile doğru makine ve araçların kullanılması sonucu son derece kolay ve kısa bir işlem olsa da bu işin tekniğini ve pratiğini tam olarak bilmeyen kişiler tarafından yapıldığında büyük hatalara ortam hazırlayabilmektedir. Dolayısıyla da asfalt kesme işi, işinde uzman ustalar tarafından ve mühendisler kontrolünde yapılmaktadır. Aksi takdirde gerekli olan ölçülere uyum sağlanamayacağı gibi aynı zamanda asfalt çevresinde darbeler ve çatlaklar da oluşabilmektedir. Bu darbe ve çatlaklar daha sonradan yapılan iş ve işlemlerde sorunlar ortaya çıkarabilmektedir.
Adapazarı beton kesimi olarak; Beton Kesme, betonun kontrollü olarak kesilmesi, delinmesi ve kaldırılması işlemidir. Beton Kesme işlemi beton delme işlemi ile aynıdır. İstanbul ve çevre illeri yoğunlukta olup Türkiye’nin birçok ilinde hizmet vermekte olan Asfalt beton Kesimi’nin uzman ekibi , beton ve asfaltı çok az hata ile kesmek için özel testereler kullanır. Geçmişte, beton kesmek yada betonu kırmak için çekiç kullanırdı, ancak bu yöntem pek sağlıklı olmazdı. Modern beton kesme, beton delme teknikleri, beton, asfalt, metal ve kayada pürüzsüz, çekici bir yüzey bırakmak için özel makinelerin kullanılmasını içerir
Beton Kesme Yöntemleri Nelerdir ?
Bazı beton kesme yöntemleri diğerlerinden daha yaygın olsa da, aslında betonda çeşitli kesme yöntemleri vardır. En yaygın beş yöntem:
Elmas kesme: Elmas testereler hızlıdır, hassastır ve daha az operatör gerektirir. İnşaat demiri ve diğer metalleri de kesebilirler ve daha sessizdirler. Ayrıca diğer testerelere göre daha az titreşim yaratırlar. Ancak elmas kesme sistemleri genellikle sadece müteahhitler tarafından kullanılmaktadır.
Beton duvar kesme: Beton duvarların kesilmesi, yalnızca raya monte bir makinedeki dairesel bıçakların işleyebileceği bir işlemdir. Ray, testerenin duvarları veya tavanları kesmesini mümkün kılar. Bu yöntem, 16 ile 36 inç kalınlığında duvarları kesmek için kullanılır.
Düz testere: Zeminler, köprü tabliyeleri ve kaldırımlar, aynı zamanda levha kesme olarak da bilinen düz testere yöntemidir. Düz kesim için kullanılan testereler, operatörün arkadan ittiği bir arabayla yerleştirilir. Bu özel yöntem, beton bir zeminin altındaki kırık borulara veya kablolara ulaşmak için kullanılır. Ayrıca bir otoyol yolunu onarmak veya sıhhi tesisat hendeklerini kesmek için de kullanılır.
Karot delme: Borular, teller, havalandırma veya havalandırma deliklerinin geçmesi için açıklıklar oluşturmak için kullanılan bir yöntemdir. Karot delme, temelde kesicinin hassas, dairesel delikler açtığını söylemenin başka bir yoludur. Karotlu matkaplar (elmas uçlu çelik borular) kullanacaktır.
Tel kesme: Başka hiçbir yöntem işe yaramadığında veya pratik olmadığında tel kesmeye başvurulabilir. Bu yöntem genellikle çok daha büyük beton kesme işleri için kullanılır. Hidrolik tahrikli bir sürücüye bağlı kasnaklardan geçirilen küçük elmas segmentli bir kablodan yapılan tel testereler, yalnızca profesyoneller tarafından kullanılması gereken makinelerdir.
Mimari alanda ev, iş yeri yani genel olarak konut yapılması sırasında birçok yöntem ve teknik kullanılırken aynı zamanda birçok terim de kullanılmaktadır. Mimari alanda kullanılan terim ve yöntemlerden birisi de derz kesim olmaktadır. Son derece önemli bir teknik olan derz kesim, birçok alanda sıkça kullanılmaktadır.
Derz kelimesi inşaat alanlarında ve yapıların yapıldığı zamanlarda sıkça duyulan bir terimdir. Genel olarak derz; yapı malzemelerinin aralarında oluşturulan boşluğu ifade etmektedir. Yani bir yapı alanında yapılan bir bölümde yapı malzemelerinin genleşerek farklı bir yapı bürünebilmesi halinde yapı bozukluğunu önlemeye yönelik uygulanmaktadır. Bu bağlamda fayans ve kalebodur gibi döşeme işlerinde her kalebodur ve fayans arasında bırakılan boşluğa Derz adı verilmektedir. Özelikle mutfak, banyo ve tuvalet gibi fayans ve kalebodur döşenen alanlarda derz görmek mümkün olmakla birlikte beton üzerinde de derz kesme çok fazla uygulanmaktadır.
Derz Kesim Nasıl Yapılır?
Derz kesim, beton tabakalarının doğal bir şekilde birleşmesi için uygulanan bir yöntemdir. Derz kesme kullanılan derz makinesi yardımı ile yapılan bir işlemdir. Ucunda bulunan elmaslı testere ile birlikte kullanılan derz makinesi, beton ve asfalt kesmek için de ayrıca kullanılabilmektedir. Derz kesim, beton ya da farklı yapı malzemelerinin tekerli olduğundan dolayı son derece hızlı olan ve aynı zamanda benzinle, elektrik ile ya da mazot ile çalışan bir makine sayesinde kesilmesi ile yapılmaktadır. Ayrıca derz kesme sırsında ihtiyaç duyulduğu takdirde derz dolgu malzemeleri de kullanılarak beton ya da diğer yapı malzemeleri arasındaki boşluklar kapanmaktadır ve böylece yapı malzemelerinin genleşmesi, sonradan form ve görüntü bozukluğu olması engellenmektedir. Bir bütün halinde olan derz, bu şekilde makine ile orantılı ve uygulanacağı alana uygun bir şekilde kesilmektedir.